Quality Assurance

ТЕСТУВАННЯ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ

Тестування мобільних додатків

Чому важливо дбати про якість продукту

Тестування мобільних додатків Чому важливо дбати про якість продукту

Розробка мобільного програмного забезпечення – велика і найбільш зростаюча частина ринку ПЗ. Все більше не тільки користувацьких, а й комерційних функцій софту в різних сферах діяльності передаються від настільних комп’ютерів та ноутбуків смартфонам та планшетам під iOS та Android. Інвестиції в мобільні програми окупаються швидше, ніж розробка десктопних програм, і саме мобільний софт – локомотив цифрової трансформації бізнесу. А з урахуванням специфіки використання смартфонів, тестування мобільних додатків особливо важливе для збільшення кількості конверсій та підвищення популярності софту.

Мобільні додатки під iOS і Android – корисний компонент, який можна підключити до серверних або хмарних систем управління бізнесом, – таким як CRM- і EPR-рішення або бухгалтерське ПЗ, що має розгорнутий інструментарій для комп’ютерів. Але мобільні програми можуть працювати і без десктопної версії.

На ринку є рішення в таких серйозних нішах як інтернет-торгівля або банківське ПЗ тільки для мобільних операційних систем.

Системи онлайнових продажів для мобільних операційних систем і інші рішення, які передбачають використання платіжних карт, зручні і популярні, але і більш вразливі, ніж програми для комп’ютерів. Портативна техніка має безліч бездротових каналів доступу і передачі даних, які повинні бути захищені від злому хакерами, але при цьому мобільні операційні системи мають меншу функціональність (в тому числі і в сфері безпеки), ніж рішення для настільних комп’ютерів. До того ж смартфон або планшет з усією збереженою фінансовою інформацією можна просто-напросто втратити.

Тому перед запуском в роботу всі програми для портативних пристроїв і в першу чергу фінансові програми і рішення з сфері інтернет-банкінгу проходять обов’язкове мобільне тестування, принципи якого трохи відрізняються від класичного тестування програм.

Чим мобільне тестування відрізняється від традиційного тестування ПЗ

QA MobileApps

Чим мобільне тестування відрізняється від традиційного тестування ПЗ QA MobileApps

Хоча етап тестування програмного забезпечення важливий для розробки будь-яких типів програм, включаючи і десктопні, і мобільні версії ПЗ, у випадку з мобільним тестуванням його значення зростає. Справа в тому, що на відміну від стаціонарних комп’ютерів і ноутбуків смартфони і планшети мають більш вузьку специфіку використання і трохи іншу функціональність.

На використання, а значить і на тестування мобільних додатків впливає наступне:

  • Обмежені апаратні ресурси смартфонів і планшетів.

Ці пристрої в більшості випадків мають порівняно малий обсяг вільної оперативної пам’яті і дискового простору, який потрібно розподілити між усіма працюючими додатками. З іншого боку, під час тестування важливо зрозуміти, як буде себе вести мобільна програма при розрядці акумулятора і несподіваному відключенні пристрою.

  • Різноманітність апаратних і програмних платформ.

Незважаючи на те, що більшість мобільних додатків працюють під управлінням операційних iOS і Android, є безліч версій цих систем, створених під різні девайси з різними розмірами екрану і різної апаратної начинкою. До того ж, операційні системи регулярно оновлюються, а користувачі не завжди відразу встановлюють оновлення. Виконати тестування мобільних додатків для всіх існуючих смартфонів і планшетів під різні версії операційних систем практично неможливо, і тому доводиться

складати матрицю найбільш використовуваних рішень, де мобільний програма повинна гарантовано працювати.

  • Мобільність використання девайсів.

На відміну від комп’ютерів і ноутбуків смартфони та планшети регулярно падають, втрачають бездротовий зв’язок і супутникові сигнали, працюють при різній орієнтації дисплея, відчувають нестандартні команди (наприклад, натискання щокою на екран під час розмови по телефону або розблокування пристрою і натискання на мультітач-дисплей в кишені під час ходьби). Всі ці режими роботи і нестандартні ситуації теж повинні бути перевірені під час тестування мобільних додатків.

  • Переривання роботи мобільних програм.

Смартфон – це в першу чергу мобільний телефон, і мобільні операційні системи iOS і Android віддають пріоритет використанню таких функцій як вхідні телефонні дзвінки, SMS-повідомлення, push-повідомлення месенджерів і т.д. Переривання переводить мобільний додаток в фоновий режим, і в процесі тестування мобільних додатків важливо з’ясувати, чи не станеться втрата даних через несподіваний вхідний дзвінок або SMS.

Через описані причини мобільний додаток може зробити ряд помилок, які можуть призвести до різних наслідків. Наприклад, мобільна програма може відключитися з втратою або без втрати введених даних. Так чи інакше, тестування мобільних додатків – обов’язковий етап забезпечення їх якості, який повинен бути включений в загальний цикл розробки мобільного програмного продукту.

ТЕСТУВАННЯ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ

Які існують види мобільних додатків

Види MobileApps

Які існують види мобільних додатків Види MobileApps

На особливості тестування мобільних додатків впливає специфіка їх розробки і виконання. Існує три види мобільних додатків:

  • мобільні веб-додатки не потрібно встановлювати, оскільки вони виконуються в веб-браузері. Ці кросплатформні програми функціонують на всіх мобільних операційних системах;
  • нативні додатки встановлюються на якусь одну версію мобільних операційних систем, наприклад, тільки на iOS або тільки на Android.

Вони ширше використовують можливості пристроїв і мобільне тестування тут простіше. Адже з самого початку є обмеження по матриці пристроїв і сценаріями помилок;

  • гібридні програми об’єднують особливості перших двох типів. Вони створюються на універсальній мові програмування і вимагають установки (наприклад, з використанням сервісів Google Play або App Store). Мобільне тестування в даному випадку найбільш об’ємне і затратне.
ТЕСТУВАННЯ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ

Основні види тестування мобільних додатків

QA MobileApps

Основні види тестування мобільних додатків QA MobileApps

Тестування мобільних додатків проводиться різними способами. Мобільну програму можна відкрити або встановити на конкретному девайсі. Існують і сервіси бета-тестування, коли до перевірки мобільного ПЗ залучають кінцевих користувачів.

У будь-якому випадку перед релізом програми зазвичай виконують такі види мобільного тестування:

  • функціональне тестування дозволяє визначити, наскільки повно мобільний софт виконує функціональні вимоги ТЗ;
  • тестування завантаження і оновлень потрібно для перевірки правильності інсталяції мобільної програми і її оновлень на різних пристроях;
  • тестування сумісності необхідно для перевірки роботи мобільного додатка на різних девайсах під управлінням різних операційних систем;
  • тестування навантаження дозволяє з’ясувати, якою буде поведінка мобільної програми в умовах обмеження дискової або оперативної пам’яті через використання інших програм або нестандартної поведінки користувача;
  • стресове тестування потрібно для перевірки роботи мобільного додатка в умовах пошуку і втрати бездротової мережі, переривання роботи мобільного софта дзвінками і повідомленнями, падіння заряду акумулятора, раптового відключення SIM-карти або карти пам’яті і т.д.
  • тестування безпеки проводять для перевірки надійності захисту персональних даних користувача (включаючи, сервіси платіжних систем) від зломів;
  • тестування локалізації необхідно для перевірки національних версій мобільного софта з урахуванням місцевої мови, валюти, вимог законодавства і культурних особливостей;
  • юзабіліті тестування – це тестування використання мобільної програми з точки зору зручності графічного інтерфейсу і можливостей.

Приймальне тестування мобільних додатків і подальша техпідтримка

QA MobileApps

Приймальне тестування мобільних додатків і подальша техпідтримка QA MobileApps

Фінальний реліз мобільного додатка завершується приймальним тестуванням або бета-тестуванням і випуском стабільної версії софта. Потрібно розуміти, що процес розробки та тестування додатків не має на увазі випуск ідеальних програм, які будуть безвідмовно працювати на всіх існуючих пристроях. У більшості випадків мобільне тестування обмежується критерієм розумної достатності.

Ми маємо чималий портфель виконаних замовлень у сфері розробки програмного забезпечення під iOS і Android, включаючи кросплатформні веб-додатки і програми для інтернет-торгівлі, управління фінансами, CRM-систем і т.д.

Необхідний досвід тестування мобільних додатків, готові матриці пристроїв і власні алгоритми перевірки програм дозволяють нам оптимізувати терміни і поліпшити якість мобільного ПЗ, не витрачаючи час на пошук і виправлення типових програмних помилок.

Після виконання приймального тестування готова програма надається замовнику. Однак зміна умов використання програми (наприклад, через поновлення мобільної операційної системи) може зажадати доопрацювання і додаткового тестування. У таких ситуаціях розумно продовжити співпрацю з нашою компанією в форматі розгорнутої техпідтримки після релізу.

Основні види

Тестування мобільних додатків Основні види

Функціональне тестування

дозволяє визначити, наскільки повно мобільний софт виконує функціональні вимоги ТЗ;

Тестування завантаження

і оновлень потрібно для перевірки правильності інсталяції мобільного програми і її оновлень на різних пристроях;

Тестування сумісності

необхідне для перевірки роботи мобільного додатка на різних девайсах під управлінням різних операційних систем;

Тестування навантаження

дозволяє з'ясувати, якою буде поведінка мобільного програми в умовах обмеження дискової або оперативної пам'яті через використання інших програм або нестандартної поведінки користувача;

Стресове тестування

потрібне для перевірки роботи мобільного додатка в умовах пошуку і втрати бездротової мережі, переривання роботи мобільного софта дзвінками і повідомленнями, падіння заряду акумулятора, раптового відключення SIM-карти або карти пам'яті і т.д.

Тестування безпеки

проводять для перевірки надійності захисту персональних даних користувача (включаючи, сервіси платіжних систем) від зломів;

Тестування локалізації

необхідне для перевірки національних версій мобільного софта з урахуванням місцевої мови, валюти, вимог законодавства і культурних особливостей;

Юзабіліті тестування

це тестування мобільної програми з точки зору зручності графічного інтерфейсу і можливостей.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@