Транспорт та логістика

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів

Транспорт та логістика

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів Транспорт та логістика

В останні роки бізнес зазнає все більше труднощів при розміщенні транспорту на своїх паркінгах. Оператори не справляються з великим напливом машин, водії паркуються хаотично та нераціонально використовують місця стоянок, ускладнюючи рух та створюючи аварійні ситуації, а постійні в’їзди, виїзди та тайм-аути додатково навантажують систему обліку, що може призвести до фінансових втрат.

Для вирішення більшості проблем, пов’язаних із розміщенням авто на стоянках використовуються автоматизовані паркувальні системи. Це програмно-апаратні комплекси, які розробляються під індивідуальні потреби кожної компанії та виконують цілу низку важливих завдань:

  • Контроль. Несанкціонований в’їзд на паркування повністю виключається, оскільки система ідентифікує транспортний засіб RFID-міткою або номерним знаком. Автомобілі не внесені до бази просто не будуть допущені на територію, що особливо актуально для ресторанів та готельного бізнесу.
  • Оптимізація використання простору. Для кожного автомобіля, що в’їжджає, автоматично визначається оптимальне місце стоянки. Отже, паркувальний простір використовуватиметься більш ефективно, а ризик аварійних ситуацій зводиться до мінімуму.
  • Економія витрат. Завдяки повній автоматизації бізнес може повністю відмовитися від найманого персоналу, який вручну регулює процеси на паркінгу.
  • Безпека. Інформація про кожен автомобіль, що в’їжджає, автоматично фіксується і зберігається в базу даних, що може запобігти незаконним діям на території паркінгу.
  • Облік часу та оплата. Автоматизована система фіксує точний час знаходження авто на стоянці та дає можливість здійснювати безконтактну оплату.

Технології для розробки автоматизованих паркувальних комплексів

Технології

Технології для розробки автоматизованих паркувальних комплексів Технології

Системи для автоматизації паркінгу можуть бути реалізовані у форматі класичного десктопного, мобільного або веб-додатку. Відповідно, залежно від обраної платформи залежатиме і технологічний стек:

  • Десктопні програми. Встановлюються на комп’ютер або ноутбук та працюють незалежно від інших програм. Для їх розробки може використовуватися мова програмування Python та фреймворку Django/Flask або мова PHP та фреймворку Yii2/Laravel.
  • Мобільні додатки. Встановлюються на смартфон і дозволяють оператору контролювати ситуацію на паркуванні незалежно від його місцезнаходження без прив’язки до конкретного робочого місця. Для розробки таких рішень можуть бути задіяні нативні технології: для операційної системи IOS – мова Swift, а для Android – Java/Kotlin, або кросплатформні – фреймворк Flutter та мова програмування Dart.

В останньому випадку створюється одна програма, що працює відразу на обох ОС.

  • Веб-програми. Використовують для роботи інтерфейс браузера та можуть бути запущені на різних платформах та операційних системах. Фронтенд-частина таких рішень створюється за допомогою статичних технологій HTML, CSS та JavaScript, або реактивних – Vue.js та React.js. У свою чергу бекенд може будуватися мовами PHP і Python, і відповідно до їх фреймворків Yii2/Laravel і Django/Flask, а також на платформі Node.js.

Від стеку технологій залежить швидкість реалізації продукту, його продуктивність і можливість масштабованості, тому його вибір найчастіше здійснюється командою розробників після ретельного вивчення завдання.

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів

Як відбувається процес розробки

Етапи розробки

Як відбувається процес розробки Етапи розробки

Система автоматизації паркувального комплексу взаємодіє з різними зовнішніми пристроями, включаючи відеокамери та шлагбауми, зберігає інформацію в єдиній базі даних та надає зручний інтерфейс для адміністрування. Щоб усі функції працювали злагоджено та ефективно, розробка такого програмного забезпечення здійснюється поетапно. Розглянемо кожен етап трохи докладніше.

Етап 1. Збір інформації

Розробка будь-якого програмного рішення починається із дослідження. На цьому етапі спеціалістам потрібно визначити чіткі цілі та завдання проєкту — для цієї мети вони занурюються в бізнес-процеси компанії, вивчають її існуючу IT-інфраструктуру, а також проводять онлайн або офлайн-зустрічі з клієнтом, щоб визначити його побажання та переваги.

Етап 2. Технічна документація та проєктування

На основі зібраної інформації, розробники створюють прототип проєкту, який стане основою для фахівців на всіх наступних етапах.

Такий підхід дозволяє створити цілісний та продуманий паркувальний комплекс, всі елементи якого працюють як єдиний механізм.

Прототип включає:

  • Архітектуру програми та систему навігації.
  • Мокапи всіх унікальних сторінок інтерфейсу, з описом функціонала, що розміщується на них.
  • Технологічний стек.
  • План реалізації програми.
  • Опис зовнішніх інструментів або сервісів, які будуть інтегровані, наприклад, банківський інтерфейс для безконтактної оплати стоянки, база даних відвідувачів готелю та інше.

Після затвердження прототипу створюються технічні завдання для дизайнерів, розробників, QA-інженерів та інших фахівців, які братимуть участь у реалізації проєкту.

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів

Етап 3. Розробка UI-дизайну

Зручний UI-дизайн робить автоматизовану систему паркінгу комфортною для операторів та скорочує час, необхідний персоналу на освоєння нового програмного забезпечення. При реалізації таких складних систем дизайн часто розробляється індивідуально, що дозволяє врахувати всі особливості функціоналу і вибудувати ефективну модель взаємодії з користувачем.

Етап 4. Програмування

Розробка програмної частини автоматизованих систем для паркінгу складається з двох основних етапів:

  • Frontend-розробка. Передбачає створення інтерфейсу користувача, який точно відповідає затвердженим раніше дизайн-макетам. При використанні статичних технологій завдання фронтенду полягає в отриманні та надсиланні запитів клієнта на сервер з наступним висновком результату обробки.

Якщо ж використовуються реактивні технології — наприклад, фреймворки Vue.js і React.js, то frontend додатково отримує можливість частково обробляти дані, що знижує навантаження на сервер і підвищує продуктивність ПЗ.

  • Backend-розробка. Бекенд автоматизованого паркувального комплексу зберігається на сервері і виконує обробку всіх даних, що надходять. Наприклад, коли автомобіль заїжджає на стоянку, інформація з відеокамер передається на сервер, де номерний знак транспортного засобу ідентифікується та зберігається до бази даних, після чого водієві пропонується внести оплату за паркування. Далі система автоматично перевіряє статус платежу та у разі успіху відкриває шлагбаум, паралельно запускаючи фіксацію часу перебування авто на парковці. Фактично backend робить те саме, що й звичайний оператор, лише набагато швидше та ефективніше. На етапі розробки цієї частини, фахівці програмують логіку всього функціоналу, проєктують архітектуру баз даних та інтегрують систему із зовнішнім обладнанням та програмним забезпеченням.
Розробка автоматизованих паркувальних комплексів

Етап 5. Тестування

Коли розробку програмної частини завершено, проєкт переходить на стадію тестування, де перевіряється коректність його роботи. Якщо QA-інженер виявляє проблему, він складає звіт з детальним описом та повертає продукт на доопрацювання відповідальному фахівцю.

Після виправлення бага проводиться регресійне тестування. Воно дозволяє переконатися в тому, що помилка справді була усунена, а дії розробника не призвели до непередбачених наслідків.

Етап 6. Техпідтримка та розвиток

Після початку використання паркувального комплексу в реальних умовах користувачі можуть зіткнутися з помилками, які не були виявлені раніше. У такому разі розробники вивчають проблему та усувають у рамках технічної підтримки.

Крім того, як показує практика, протягом перших кількох місяців у клієнта може виникнути бажання доопрацювати або вдосконалити існуючий функціонал. Для цього фахівці вивчають побажання замовника, створюють нові технічні завдання, при необхідності допрацьовують дизайн-макети, після чого втілюють зміни у реальність.

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів в AVADA MEDIA

Розробка автоматизованих паркувальних комплексів в AVADA MEDIA

Завдяки автоматизації, ви почнете максимально раціонально використовувати територію паркінгу, а отже – підвищите його безпеку та місткість. При цьому якість обслуговування клієнтів також зросте, адже вони зможуть практично без затримок проїжджати на стоянку і їм не доведеться витрачати час на пошук вільного місця для паркування.

Компанія AVADA MEDIA має великий досвід у створенні програмних рішень для сфери транспорту та логістики. Ми використовуємо в роботі лише сучасний стек технологій, що дозволяє нам втілювати в реальність навіть найсміливіші та неординарні ідеї своїх клієнтів.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@