ФУНКЦІОНАЛЬНЕ, НАВАНТАЖУВАЛЬНЕ, СТРЕСОВЕ

Тестування мобільних додатків: методи та особливості

Тестування мобільних додатків: методи та особливості

Quality assurance

Тестування мобільних додатків: методи та особливості Quality assurance

Сьогодні користувачам доступно для завантаження більше 4 мільйонів мобільних додатків у найрізноманітніших категоріях, і вони мають право вибирати найбільш зручне для себе. В умовах такої конкуренції, перед випуском власного програмного продукту потрібно переконатися, що він не лише коректно працює, а й перевершує очікування потенційних клієнтів.

Тому Quality assurance (QA) вважається невід’ємною частиною процесу розробки.

У цій статті ми поговоримо про мобільне тестування, чим воно відрізняється від десктопного та за допомогою яких інструментів виконується.

Тестування мобільних додатків: методи та особливості

Тестування мобільних додатків - особливості

Quality assurance

Тестування мобільних додатків - особливості Quality assurance

Головна особливість тестування мобільних програм полягає в тому, що QA інженеру потрібно перевірити коректність його роботи на великій кількості пристроїв, оскільки на різних моделях воно може повестися абсолютно непередбачувано. Враховуючи різноманітність мобільних телефонів на ринку, це завдання суттєво ускладнюється.

Також при мобільному тестуванні варто враховувати інші значущі відмінності програм на смартфон від десктопних версій:

  • мобільний додаток має обмежені ресурси та потужність;
  • смартфони можуть працювати на різних операційних системах та мати різну конфігурацію компонентів;
  • основне завдання телефону – здійснювати дзвінки, і програма не повинна перешкоджати цій функції;
  • смартфони використовують різні типи підключень – 3G, 4G, Wi-Fi;
  • якість з’єднання з інтернетом на смартфоні не завжди стабільна, що потрібно враховувати у додатку;
  • мобільні програми повинні підтримувати кілька каналів введення даних – клавіатура, голос, жести та інше.
  • ОС смартфонів часто оновлюється, і користувач не повинен відчувати будь-яких складнощів після кожного такого апгрейду і, якщо він відмовився від його установки.

Крім того, в процесі тестування мобільного додатка QA-фахівець зобов’язаний враховувати його тип – нативний, гібридний або PWA.

Тестування мобільних додатків: методи та особливості

Види тестування мобільних додатків

Quality assurance

Види тестування мобільних додатків Quality assurance

Існує два основних методи тестування мобільних додатків: ручне та автоматизоване. Найчастіше QA фахівці комбінують ці підходи для отримання найкращого результату. Розглянемо кожен із них докладніше.

Автоматизоване тестування

Використовується для проведення трудомістких та стомлюючих тестів, та дозволяє отримати швидкі, ефективні та точні результати. Одночасно можна проводити кілька автоматизованих тестів на різних пристроях, що суттєво прискорює процес перевірки працездатності проєкту.

Найчастіше цей метод використовується для:

  • Регресійне тестування — коли треба переконатися, що виправлені баги не вплинули на працездатність на перевірений функціонал.
  • Тестування продуктивності – автоматичні тести швидко і точно визначають, наскільки швидко та стабільно програма працює на різних гаджетах або в різних умовах.
  • Повторне тестування – у довгостроковій перспективі використання існуючих сценаріїв тестування стає дуже рентабельним.

Ручне тестування

Ручне тестування дозволяє отримати перший досвід користувача реальної людини. До того ж, для невеликих проектів розробка автоматизованих сценаріїв тестування може виявитися надто затратною.

Такий метод найчастіше використовується для:

  • Юзабіліті-тестування — тестувальник може визначити, наскільки програма зручна для користувача, і що в ньому можна вдосконалити для покращення досвіду користувача.
  • Ad-hoc тестування — своєрідний «краш-тест» для програми, під час якої тестувальник виконує хаотичні дії з метою зламати програмне забезпечення та знайти «вузькі місця».

Крім того, ручне тестування дозволяє виявити проблеми, пов’язані зі складними варіантами використання програми.

Чек лист тестування мобільного додатка

Quality assurance

Чек лист тестування мобільного додатка Quality assurance

QA дозволяє своєчасно виявити наявність помилок і на ранніх етапах їх усунути, а щоб у ході тестування нічого не пропустити, ми підготували чек лист тестування мобільного додатка.

Функціональне тестування

Основний вид тестування, у ході якого перевіряється працездатність всіх функцій застосування їх взаємодія, та відповідність заявленим вимогам.

Функціональне тестування можна розділити на 4 етапи:

  • Компонентне – перевірка працездатності компонентів програми. Найчастіше виконується програмістами, а не тестувальниками.
  • Інтеграційне – перевіряється взаємодія всіх компонентів продукту.
  • Системне – тестувальник проходить за всіма можливими сценаріями роботи з програмою, щоб переконатися в коректності роботи всього продукту.
  • Приймальне – фінальний етап функціонального тестування, в ході якого QA-інженер повинен переконатися, що ПЗ відповідає технічному завданню, і всі вимоги клієнта задоволені.

Тестування сумісності

Мобільні програми можуть використовуватися на найрізноманітніших пристроях, у тому числі застарілих. Тому, щоб не втратити частину своєї аудиторії, під час QA потрібно перевірити коректність роботи проєкту на різних смартфонах із різними параметрами та конфігураціями.

Що перевіряється:

  • робота програми на різних потужностях гаджетів;
  • скільки вільної пам’яті необхідно для коректної роботи програми;
  • як відображається інтерфейс різних екранах;
  • чи не заважає програма іншим функціям пристроїв.

Тестування безпеки

Найчастіше програма взаємодіє з особистими даними користувачів, тому важливо переконатися, що ці дані знаходяться в безпеці.

Тестування зручності використання

Те, наскільки користувачеві буде зручно та комфортно користуватися додатком, багато в чому визначає долю всього проєкту, тому юзабіліті тестується у будь-якому продукті, незалежно від його масштабу.

На цьому етапі важливо визначити, наскільки у додатка простий і зрозумілий інтерфейс, як багато кроків потрібно подолати людині, щоб зробити цільову дію, чи є відволікаючі фактори і як їх позбутися, чи зможе клієнт користуватися додатком, тримаючи гаджет однією рукою — наприклад, перебуваючи у громадському транспорті тощо. Ці деталі формують досвід користувача, на підставі якого аудиторія прийматиме рішення — залишити додаток у своєму смартфоні або видалити.

Тестування продуктивності

Допомагає визначити, наскільки коректно продукт працює при різних рівнях навантаження, і як поведеться в критичній ситуації, наприклад, під час великих знижок.

Висновок

AVADA-MEDIA

Висновок AVADA-MEDIA

Тестування – обов’язковий етап у розробці будь-якого мобільного додатка, і його завдання не обмежується лише пошуком багів. Це багатогранний процес, спрямований на те, щоб кінцевий користувач отримав якісний продукт, який відповідає його очікуванням.

У компанії AVADA MEDIA працюють досвідчені QA-інженери, які відповідають за якість кожного програмного продукту, що випускається.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@
Файли cookies
Будь ласка, дозвольте використання cookies для більш ефективної роботи з сайтом