ПРОСТЕ РІШЕННЯ КАДРОВИХ ПИТАНЬ В СФЕРІ IT

Хто такий Devops Engineer?

Що таке DevOps

Принципи та цілі

Що таке DevOps Принципи та цілі

DevOps (development & operations) – це підхід, за допомогою якого відбувається автоматизація складання, налаштування та розгортання програмного забезпечення. Це методологія, культура та окремий шар IT-фахівців.

Основна мета DevOps – покращення якості продукту, прискорення його випуску та забезпечення надійності та стабільності програмного забезпечення:

  • Налагодження комунікації допомагає розробникам та системним адміністраторам ефективно взаємодіяти на всіх етапах розгортання програмного забезпечення для швидкого вирішення проблем.
  • Автоматизація знижує кількість помилок при розгортанні ПЗ і загалом прискорює його розробку.
  • Безперервна інтеграція та безперервне розгортання (CI/CD) дозволяє швидше отримувати зворотний зв’язок та оперативно покращувати програму.
  • Моніторинг та логування потрібні для швидкого виявлення, локалізації та усунення проблем.

Від якості організації DevOps безпосередньо залежить швидкість та стабільність продуктів, що виходять у виробництво.

Хто такий Devops Engineer?

Хто такий DevOps інженер?

Завдання та робочі процеси

Хто такий DevOps інженер? Завдання та робочі процеси

Згодом підхід перетворився на окрему IT-професію — DevOps інженер. Це фахівець, який поєднує в собі навички та розробки та системного адміністрування. Іншими словами відповідає за створення та підтримку інфраструктури для розробки, тестування та розгортання програмного забезпечення.

Програмісти не знають про те, як буде розгортатися їх код, як на продакшені він інтегруватиметься з іншими додатками і як зв’язуються 2 або 3 сервіси в один.

Коли в компанії є DevOps – завдання програмістів просто написати код, а девопса розгорнути його та поставити на моніторинг.

Але крім цього:

  • забезпечити розробників усім необхідним розробки: внутрішні інструменти для компанії (CLI), використання IaC (інфраструктура як код)
  • розмістити версії програми на продакшн
  • поставити розгорнуте програмне забезпечення на моніторинг
  • зробити та зберегти бекапи його версій
  • розсилати оповіщення про критичні події з додатком тощо.
Хто такий Devops Engineer?

Ролі DevOps інженера

Спеціалізації та відмінності у роботі

Ролі DevOps інженера Спеціалізації та відмінності у роботі

DevOps відіграє ключову роль у автоматизації розробки та експлуатації програмного забезпечення. Ролі DevOps інженера охоплюють весь цикл, починаючи від створення інфраструктури і закінчуючи моніторингом та забезпеченням безпеки.

DevOps можна порівняти з Full Stack розробником – фахівцем, який знає і Front-end та Back-end. Тобто DevOps знає як розгорнути систему, як синхронізувати компоненти, як зафіксувати інцидент і випустити програмне забезпечення в реліз. Але особливо у великих компаніях DevOps прийнято ділити на спеціалізації:

  • TechOps працюють вже з розгорнутою системою, займаючись її підтримкою та моніторингом, створенням інцидентів та загалом техпідтримкою.
  • CloudOps переносять у хмарні послуги всю інфраструктуру і там вже працюють над її синхронізацією, релізами та забезпеченням.
  • DevSecOps оцінюють ризики та загалом безпеку даних. Їхня робота спрямована на моніторинг, стійкість та забезпечення гнучкості інфраструктури.

Якщо розглядати життєвий цикл розробки програмного забезпечення, то робота девопса починається з аналізу вимог ПЗ до існуючої інфраструктури та необхідності внесення змін до неї. Далі починається робота саме над розгортанням інфраструктури – це можуть бути віртуальні машини для розробки та тестування. Для цього DevOps використовують Terraform або Ansible. Вони дозволяють автоматизувати та стандартизувати розгортання інфраструктури.

Після того, роботу інфраструктури потрібно підтримувати. Для централізованого контролю та управління налаштуваннями систем та програм, девопси використовують Puppet або Chef. А для створення єдиної інфраструктури використовують системи управління версіями, безперервну інтеграцію та розгортання (CI/CD).

Потім – автоматизація рутинних завдань, таких як тестування та складання додатків. DevOps інженери розробляють скрипти та використовують різні інструменти для автоматизації цих процесів. Тут якраз і будуть корисні мови програмування.

Далі – безпека. DevOps впроваджують практики безпеки, такі як управління вразливістю, шифрування даних та контроль доступу. Вони інтегрують ці заходи безпеки під час розгортання для захисту даних від різних загроз.

Реліз програмного забезпечення також знаходиться під керуванням DevOps. Вони координують роботу різних команд, контролюють терміни і забезпечують якість версій, що випускаються. Їхнє завдання – зробити розгортання нових версій більш плавним.

Після релізу починається етап моніторингу та логування. DevOps налаштовують системи моніторингу, такі як Prometheus та Grafana, а також логування – ELK Stack для постійного спостереження за роботою додатків та інфраструктури.

Хто такий Devops Engineer?

Основні обов'язки DevOps інженера

Навички та інструменти

Основні обов'язки DevOps інженера Навички та інструменти

Для реалізації своїх функцій девопси використовують певний стек технологій. Розробка та підтримка інструментів для автоматизації складання та розгортання ПЗ виконується скриптами та такими інструментами, як Jenkins та Ansible – їх знання обов’язкове.

Налаштування та обслуговування серверних та хмарних інфраструктур не обходиться без Terraform та Docker. Так само як і моніторинг без Prometheus та Grafana.

Jenkins та GitLab CI., за допомогою яких DevOps інженери впроваджують та підтримують інтеграцію та розгортання програмного забезпечення.

Крім хард скіл, для девопса важливі і софт скіли, які безпосередньо впливають комунікацію між розробниками, тестувальниками та системними адміністраторами. Це допомагає швидше виявляти та вирішувати проблеми, а також покращувати якість та швидкість розробки продуктів.

Необхідні навички та інструменти для DevOps інженера

ОС. Професійне володіння Linux/Unix. Ці операційні системи — основа більшості серверних та хмарних інфраструктур, тому глибоке розуміння їхньої роботи вкрай важливе для DevOps інженера.

Мови програмування: Тверде знання різних мов програмування, таких як PHP, Python, Perl та Ruby необхідне для автоматизації завдань, написання скриптів та розробки інструментів.

Docker, Kubernetes, Jenkins, Ansible, Terraform та інші інструменти дозволяють автоматизувати розгортання, управління та моніторинг інфраструктури та програм, що є ключовим аспектом роботи DevOps інженера.

Знання можливостей таких хмарних платформ як AWS, Azure, Google є важливою навичкою для DevOps інженера, оскільки вони надають безліч можливостей для розгортання та масштабування додатків.

Професійне використання систем версійного контролю, таких як Git та Subversion (SVN) дозволяє ефективно керувати змінами в коді, співпрацювати з іншими розробниками та відстежувати історію змін.

DevOps інженери повинні вміти впроваджувати заходи безпеки на всіх етапах розробки та розгортання, щоб захищати дані та запобігати потенційним загрозам.

Хто такий Devops Engineer?

Виберіть DevOps інженера в AVADA MEDIA

Найняти DevOps

Виберіть DevOps інженера в AVADA MEDIA Найняти DevOps

Завдяки методологіям та інструментам, які використовують наші DevOps фахівці, ваш бізнес зможе суттєво скоротити час на розробку, розгортання та підтримку ваших нових продуктів та оновлень.
Більше того, наймаючи DevOps, ви мінімізуєте витрати на найм та анбординг фахівців, а наші гнучкі моделі співробітництва дозволяють оптимізувати бюджет, залежно від поточних потреб вашого бізнесу.

Це інвестиція у стабільність, якість та швидкість розвитку вашого бізнесу, що безпосередньо впливає на його успіх.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@