Блокчейн-технологіїї

Впровадження технології блокчейн у сферу енергетики

Впровадження у сферу енергетики

Блокчейн

Впровадження у сферу енергетики Блокчейн

Технологія блокчейн пропонує ефективне вирішення більшості проблем у різних секторах енергетики, включаючи електроенергію, газ, нафту та інші відновлювані ресурси. Це призведе до того, що до 2026 року глобальний ринок блокчейну в енергетичному секторі досягне $1,564, за середньорічного зростання 37,6%.

Принаймні таку думку дотримуються експерти з Fortune Business Insights.

У цій статті ми розповімо, що робить блокчейн таким цінним інструментом у сфері енергетики і які саме завдання він здатний вирішувати.

Плюси використання блокчейну в енергетиці

Переваги технології

Плюси використання блокчейну в енергетиці Переваги технології

Блокчейн, по суті, є різновидом бази даних, що складається з ланцюжка послідовних цифрових блоків, розподілених між різними вузлами в інтернет-мережі. Основне завдання цієї технології – забезпечити надійне зберігання даних та не допустити їх злому чи компрометації. Якщо говорити про енергетичний сектор, то тут блокчейн дає дещо критично важливі переваги:

  • Децентралізація. Блокчейн передбачає децентралізований підхід. Насправді це означає, що це учасники ринку всередині мережі можуть працювати без необхідності контролю з боку центрального органу. Крім того, фінансові транзакції між ними можуть здійснюватися за допомогою смарт-контрактів — програмованих та захищених криптографією програмних скриптів, що повністю позбудеться корупції.
  • Оптимізація процесів. Енергетична галузь складається з безлічі складних мереж та ланцюжків поставок – від розвідки родовищ та видобутку ресурсів до переробки та транспортування. Блокчейн, завдяки своїй незмінності, здатний забезпечити довірчий та надійний зв’язок між усіма учасниками мережі, що призведе до прискорення процесів та підвищення ефективності всього сектора.
  • Прозорість. Блокчейн може забезпечити максимальну прозорість серед усіх учасників мережі. Це досягається за рахунок того, що будь-яка інформація, що зберігається в ланцюжку, може бути легко перевірена будь-яким учасником мережі. При цьому незмінність блокчейна гарантує, що записані в реєстрі дані не були змінені.
  • Єдине джерело даних. У існуючих на енергетичному ринку умовах кінцевий споживач практично не має інструментів для того, щоб перевірити якість ресурсів перед їх покупкою. Наприклад, заправляючи автомобіль водій не може перевірити клас бензину, що купується. Блокчейн легко вирішує цю проблему за допомогою механізму консенсусу, який припиняє будь-які спроби внести до реєстру дані з несанкціонованих джерел, а також захищає їх від зміни або видалення. Як наслідок, споживач може бути впевненим, що платить гроші не за контрафактну продукцію.
Впровадження технології блокчейн у сферу енергетики

Як блокчейн може використовуватись на енергетичному ринку

Практичне застосування

Як блокчейн може використовуватись на енергетичному ринку Практичне застосування

Сфера енергетики традиційно вважається консервативною, проте багато компаній із цієї галузі вже почали тестувати та впроваджувати власні децентралізовані рішення. У найближчій перспективі це може спричинити формування нових, ефективніших енергетичних ринків.

 

Тому пропонуємо розглянути найпоширеніші варіанти використання технології блокчейн у цьому напрямі.

Оптовий продаж енергоресурсів

Оптовий продаж енергоресурсів

Блокчейн може повністю змінити спосіб доставки енергоресурсів кінцевих споживачів.Справа в тому, що децентралізовані системи не потребують посередників, а отже, зникає потреба і в роздрібних продавцях.

Наприклад, у секторі електроенергії це дозволить абонентам підключатися безпосередньо до основної мережі та отримувати електрику за оптовими цінами. Як результат, рахунки за комунальні послуги скоротяться в рази.

Однорангова торгівля електроенергією

Однорангова торгівля електроенергією

Сьогодні компанії та домогосподарства вже мають можливість самостійно генерувати електроенергію та продавати її надлишок. Впровадження блокчейну дозволить ще більше розвинути цю концепцію та створить умови, в яких виробники та покупці електрики зможуть взаємодіяти без участі централізованих постачальників.

Контролюючи всі потоки електроенергії, які призначені для продажу та зберігання, блокчейн зможе збалансувати попит та пропозицію, а всю економічну сторону в такій моделі легко забезпечать смарт-контракти.

Впровадження технології блокчейн у сферу енергетики

Розширення можливостей Smart Grid

Розширення можливостей Smart Grid

Smart Grid, або інтелектуальні мережі, це модернізовані мережі електропостачання, які дозволяють оптимізувати споживання енергії. Вони можуть складатися з таких пристроїв, як розумні лічильники, контролери споживання електрики, системи керування електроенергією в розумних будинках та інше.

У таких мережах блокчейн може використовуватися для об’єднання всіх інтелектуальних пристроїв у єдину мережу, де вони можуть між собою комунікувати та обмінюватися даними. В результаті це дозволить зробити споживання енергії ще більш економічним, а також надасть користувачеві додаткові можливості для автоматизації та менеджменту ситуацій.

Забезпечення безпеки даних

Забезпечення безпеки даних

Блокчейн спочатку розроблявся задля забезпечення фінансових транзакцій над ринком криптовалют, тому поруч із публічністю, він гарантує високий рівень конфіденційності та безпеки даних. Наприклад, протокол SHA-256, який використовується у блокчейні Біткоїна — найпопулярнішої цифрової валюти, досі нікому так і не вдалося зламати.

Відповідно, використання блокчейну та його механізмів хешування на ринку енергетики гарантує повну безпеку конфіденційних даних для всіх учасників мережі.

Впровадження технології блокчейн у сферу енергетики

Токенізація та фінансування енергетики

Токенізація та фінансування енергетики

Як відомо, багато інноваційних ідей так і не виходять на ринок через брак фінансування. Блокчейн допоможе вирішити цю проблему. Він дозволить компаніям та стартапам отримувати інвестиції на реалізацію проектів в енергетичному секторі не лише від великих венчурних фондів, а й за допомогою краудфандингу.

Як наслідок, сфера енергетики почне розвиватись набагато швидше і в ній з’явиться більше технологічних інструментів.

Яка команда буде потрібна для розробки блокчейн-рішень

Команда та технології

Яка команда буде потрібна для розробки блокчейн-рішень Команда та технології

Блокчейн – це складна і нішева технологія, і щоб вивести на енергетичний ринок ефективний продукт, буде потрібна ціла команда кваліфікованих фахівців:

  • Project Manager – керівник проекту, який займається організацією процесу розробки, управляє термінами, бюджетами та командою.
  • UI/UX дизайнери – проектують привабливі і функціональні інтерфейси користувача.
  • Frontend-розробники – займаються реалізацією клієнтської сторони програми, з якою взаємодіють користувачі. Верстка, створення анімацій, обробників подій та інше — все це входить до завдань фронтендера. Стек таких розробників може складатися зі статичних технологій, таких як HTML/CSS/JavaScript, або реактивних Vue.js/React.js.
  • Backend-розробники – створюють серверну частину програмного забезпечення, яка зберігає та обробляє дані. Технологічний стек бекендера може включати мови програмування Java, Python, PHP, Node.js та фреймворки Django/Flask/Yii2/Laravel.
  • Mobile-розробники – задіяні при реалізації мобільних додатків. У своїй роботі вони можуть задіяти нативні технології: Kotlin для Android та Swift для IOS, а також кросплатформні, такі як фреймворк Flutter та мова програмування Dart.
  • Blockchain-розробники – створюють децентралізоване програмне забезпечення, яке буде розміщено в децентралізованій мережі блокчейн.
  • QA-engineers – тестують програмний продукт і стежать за його якістю на всіх етапах розробки.

Якщо говорити про технологічний стек, для кожного проекту він підбирається індивідуально. Все залежить від технічних особливостей конкретного проекту та платформи, на якій він працюватиме – десктоп, веб-інтерфейси чи смартфони.

Розробка блокчейн-додатків для енергетичного сектора в AVADA MEDIA

Розробка блокчейн-додатків для енергетичного сектора в AVADA MEDIA

На думку експертів, у найближчому майбутньому технологія блокчейн може значною мірою трансформувати енергетичну галузь та підвищити її ефективність. Вже зараз компанії та стартапи працюють над впровадженням інноваційних децентралізованих рішень у цій сфері, але з огляду на обсяги ринку енергетики їх все ще недостатньо. Тому інвестиції у цьому напрямі виглядають цілком обґрунтованими та привабливими.

Наша команда має великий досвід у розробці складних блокчейн-рішень. Використовуючи свої знання, ми допоможемо перевірити життєздатність ваших ідей, знайти оптимальну бізнес-модель та вивести на ринок ефективний продукт, який матиме попит та приноситиме очікувані економічні результати.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@
Файли cookies
Будь ласка, дозвольте використання cookies для більш ефективної роботи з сайтом