Blockchain

Розробка смарт-контрактів для DApp

Характеристика DApp

Що таке DApp

Характеристика DApp Що таке DApp

Децентралізовані програми, або скорочено DApp – це програми, які замість централізованих серверів використовують блокчейн. Внутрішня економіка таких проєктів будується на використанні смарт-контрактів та криптографічних токенів, що забезпечує максимальну прозорість транзакцій та стійкість системи до різних атак.

Сьогодні DApps широко застосовуються у багатьох сферах бізнесу, включаючи фінанси, ігри, логістику та навіть соціальні мережі. Інтерфейс централізованих і децентралізованих програм може виглядати практично ідентично і мало чим відрізняється з точки зору кінцевого користувача. Найчастіше різниця полягає лише в їхньому внутрішньому пристрої.

Щоб додаток вважався DApp, він повинен відповідати трьом основним характеристикам:

  • Відкритий вихідний код. Код DApp повинен знаходитись у відкритому доступі. Це означає, що будь-яка людина може її подивитися, змінити, копіювати або використовувати у своїх цілях. При цьому будь-які зміни до системи програми затверджуються шляхом голосування учасниками мережі блокчейн.
  • Криптографія та децентралізація. З метою забезпечення безпеки, DApp розміщується на публічному децентралізованому блокчейні, який підтримується мінімум кількома користувачами, а всі ці програми захищаються криптографією.
  • Токенізація. Замість фіату DApp використовуються криптографічні токени, що підтримують криптовалюту, які також можуть генерувати нативні активи за допомогою алгоритму консенсусу PoW або PoS.

Основна перевага DApp перед традиційними програмами полягає в безпеці. Вони не зберігають дані на централізованих серверах і не мають єдиної точки відмови, а отже, менш вразливі до дій зловмисників. Крім того, DApp надають користувачам більше контролю над інформацією, оскільки, щоб використовувати таку програму їм не обов’язково розкривати свою особистість.

Розробка смарт-контрактів для DApp

Смарт-контракти в DApp

Що таке смарт-контракт

Смарт-контракти в DApp Що таке смарт-контракт

Смарт-контракт — це спеціальний програмний алгоритм, розміщений у мережі блокчейн, який виконує функцію цифрового аналога звичайного юридичного договору. Робота його механізму зводиться до простої логіки: «якщо тоді», і запускає виконання заздалегідь прописаних умов.

У DApp усі внутрішні транзакції здійснюються за допомогою смарт-контрактів. Їхнє виконання відбувається повністю автоматично, без необхідності додаткового контролю з боку третіх осіб, що суттєво прискорює угоди, робить їх більш прозорими та економічно вигідними.

Як розробляються смарт-контракти

Етапи розробки

Як розробляються смарт-контракти Етапи розробки

Смарт-контракт повинен містити повну логіку взаємодії між сторонами угоди та забезпечувати високий рівень безпеки за рахунок криптографії. Створення такого програмного забезпечення – це складний процес, в якому задіяна ціла команда блокчейн-розробників. Розглянемо основні етапи продакшену.

Етап 1. Збір інформації

На першому етапі розробники вивчають поставлене завдання, визначають технічну здійсненність проєкту та вибудовують план його реалізації. Для цього проводиться інтерв’ю із замовником та аналізуються характеристики децентралізованого додатку.

Етап 2. Вибір блокчейну

Станом на 2022 рік більшість DApp та смарт-контрактів працюють у мережі Ethereum, яка надає надійну та перевірену інфраструктуру для децентралізованих проєктів. Однак на ринку є безліч інших блокчейнів, наприклад таких, як BNB Smart Chain, Solana і Polygon, які мають власні переваги. Деякі з них краще масштабуються, швидше працюють і пропонують вигіднішу комісію за транзакції.

Етап 3. Вибір інструментів для розробки

Для розробки смарт-контракту можуть бути задіяні різні мови програмування, залежно від обраного блокчейну, найчастіше це Solidity та Rust.

Для тестування використовуються спеціальні тестові мережі, такі як Rinkeby та Kovan, в яких можна ізольовано розгорнути проєкт та перевірити коректність його роботи в умовах максимально наближених до реальних.

Етап 4. Технічна технологія

Коли визначено цілі, завдання та стек технологій проєкту, програмісти приступають до кодингу. Тут є два варіанти: смарт-контракт можна написати повністю з нуля, або використовувати спеціальні набори інструментів та патернів, які постачаються самими блокчейнами. Наприклад, якщо програмне забезпечення розробляється в мережі Ethereum, то фахівці можуть скористатися стандартом OpenZeppelin, що суттєво прискорить процес виробництва.

Етап 5. Тестування

Після розгортання смарт-контракту на публічному блокчейні його практично неможливо змінити або знищити. Навіть якщо команда DApp буде розформована, користувачі зможуть без проблем продовжувати користуватися програмою та смарт-контрактами у своїх цілях.

Тому після завершення розробки потрібно переконатися, що продукт працює повністю коректно, і відповідно до того, як це було задумано. Для цього смарт-контракт передається до QA-відділу, де проходить багаторівневе тестування.

Етап 6. Розгортання

Створене програмне забезпечення розміщується на публічному блокчейні та стає доступним для кінцевих користувачів.

Розробка смарт-контрактів для DApp у AVADA MEDIA

Розробка смарт-контрактів для DApp у AVADA MEDIA

AVADA MEDIA спеціалізується на створенні блокчейн-рішень будь-якої складності, зокрема смарт-контрактів для децентралізованих додатків. Реалізацією кожного проєкту в нашій компанії займається окрема команда розробників, які мають досвід спільної роботи, що позитивно впливає на швидкість та якість кінцевого продукту.

Для обговорення будь-яких питань, пов’язаних із розробкою смарт-контрактів, зв’яжіться з нами, заповнивши форму зворотного зв’язку.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@
Файли cookies
Будь ласка, дозвольте використання cookies для більш ефективної роботи з сайтом