GameDev

З яких фахівців складається команда для розробки 3D ігор

З яких фахівців складається команда для розробки 3D гри

GameDev

З яких фахівців складається команда для розробки 3D гри GameDev

Ігри з 3D-графікою користуються найбільшою популярністю на ринку, і це цілком обґрунтовано, адже вони дивують рівнем своєї деталізації і змушують людину повірити, що те, що відбувається на екрані, — реальне.

Виробництво таких ігрових проєктів – це складний процес, який може тривати від місяців до кількох років. У цій статті поговоримо про те, які саме фахівці в ньому задіяні та які завдання виконує кожен із них.

Робота над дизайном

Перший етап

Робота над дизайном Перший етап

Сценарист

Більшість ігор, крім окремих гіперказуальних проєктів, розповідають певну історію. Це важливо, адже навіть невелика розповідь здатна захопити геймера і наповнює змістом у кожну його дію.

Крім основного сюжету, сценарист ретельно опрацьовує опис кожного окремого персонажа — його передісторію, характер, погляди, модель поведінки та інше. Надалі ця інформація використовуватиметься у створенні концепт-артів та відповідної візуалізації героїв. Наприклад, якщо персонаж – сильний воїн, модель повинна мати велику мускулатуру і буквально випромінювати його фізичну міць, а в іншому випадку може виникнути серйозний дисонанс.

Геймдизайнер

Геймдизайнер виконує роль архітектора відеоігри. Він продумує загальну концепцію проєкту, сетінг, ігрові механіки та правила, за якими житиме віртуальний всесвіт. Його основне завдання полягає в тому, щоб зробити геймплей цікавим та захоплюючим. Таким, щоб геймерам захотілося проводити у грі десятки, а то й сотні годин особистого часу. І тому він взаємодіє з командою розробки всіх етапах виробництва, починаючи з планування і до самого релізу.

Вирізняють кілька спеціалізацій геймдизайнерів:

  • Левел-дизайнери. Проєктують рівні та поєднують результат роботи інших фахівців: звуки, графіку, анімації, текстури та механіки в цілісний продукт.
  • Системні геймдизайнери. Працюють із внутрішньоігровими метриками, виконують розрахунки та визначають технології, які будуть використовуватись у продакшені та зможуть забезпечити максимальну продуктивність проєкту відповідно до його технічних характеристик.
  • Дизайнери інтерфейсу. Створюють зручний ігровий інтерфейс, який, по суті, є провідником гравця у віртуальний світ відеоігри. До елементів інтерфейсу відносяться: меню прокачування умінь, екіпірування та завдань, шкали здоров’я, дизайн лута, візуальні ефекти та багато іншого.
  • Наративні дизайнери. Розробляють модель оповідання гри. Нарратів може бути видимий – той, який передається, наприклад, через діалоги та кат-сцени, або прихований – формується емоціями геймера.
  • Дизайнери балансу. Стежать за складністю проходження гри та визначають обсяг нагород за виконання завдань у вигляді кількості очок досвіду, монет чи екіпірування з оптимальними характеристиками.
  • Дизайнери контенту. Створюють контент, який наповнюватиме внутрішньоігрові локації — інтер’єр приміщень, пейзажі, зміст діалогів. Крім того, до їх обов’язків входить розробка секретів та головоломок.
Из каких специалистов состоит команда для разработки 3D игры

Робота з анімацією

Другий етап

Робота з анімацією Другий етап

Game Artist 3D

Game Artist 3D, він же 3D-художник, перетворює узгоджені концепції на тривимірні асети, з якими користувач взаємодіятиме в процесі геймплею. До його обов’язків входить створення моделей персонажів, оточення, інвентарю, екіпірування та інших візуальних елементів.

Motion designer

Motion designer «оживляє» тривимірні моделі, відмальовані 3D-художником, і робить їх рухи у просторі максимально природними та реалістичними.

Залежно від технічних характеристик гри анімація буває двох видів:

  • Full animation або повна анімація – відрізняється високою частотою кадрів: 24-25 на секунду хронометражу. При цьому анімуються всі деталі оточення. Такий формат є найбільш трудомістким, і використовується в більшості ігор ААА-класу.
  • Limited animation — спрощена анімація має меншу кількість кадрів на секунду, деякі деталі можуть залишатися статичними.
Из каких специалистов состоит команда для разработки 3D игры

Розробка та тестування

Третій етап

Розробка та тестування Третій етап

Розробник

У виробництві гри програмісти займаються технічною реалізацією ідей геймдизайнерів. До їх обов’язків входить:

  • проєктування архітектури гри;
  • імплементація ігрових фічів;
  • написання чистого коду;
  • оптимізація гри;
  • розробка штучного інтелекту, що визначає поведінку NPC;
  • створення мережної інфраструктури.

Крім того, програмісти можуть займатися створенням робочих інструментів для своїх колег, які спрощують і прискорюють виконання їх рутинних завдань.

Що стосується стеку технологій, то тут гейм-розробник має величезний арсенал інструментів, і вибір конкретного з них обґрунтований технічними характеристиками гри і платформою, для якої вона розробляється. Наприклад, для веб-ігор найчастіше використовуються мови Python, Java або платформа Node.js – для бекенда, і JavaScript / Vue.js для фронтенду.

При розробці мобільних ігор, які безпосередньо встановлюються на смартфон, стек технологій відрізнятиметься. Для IOS-пристроїв використовується мова програмування Swift, а для Android – Java/Kotlin. Для створення кросплатформових проєктів, що працюють відразу на обох ОС, використовується комплект засобів розробки Flutter.

Також у геймдеві нерідко задіяні ігрові движки, наприклад такі, як Unity або Unreal Engine, які містять безліч патернів, готових анімацій та інструментів для оптимізації продакшену.

Тестувальник

Після розробки і перед тим, як потрапити до рук кінцевого користувача, гра проходить кілька рівнів тестування, в ході якого визначається її відповідність початковим планам, технічна стабільність, складність проходження та логічність розповіді.

Всі виявлені баги та невідповідності своєчасно усуваються, завдяки чому геймери можуть насолоджуватися чудовим геймплеєм та користувальницьким досвідом.

Розробка ігор в AVADA MEDIA

Де замовити розробку гри

Розробка ігор в AVADA MEDIA Де замовити розробку гри

Для виробництва 3D-ігор компанія AVADA MEDIA надає злагоджену команду розробників, яка має досвід спільної реалізації успішних проєктів та діє як єдиний механізм.

Це суттєво прискорює процес продакшену, а також позитивно впливає на якість кінцевого продукту.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@
Файли cookies
Будь ласка, дозвольте використання cookies для більш ефективної роботи з сайтом