СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

Децентралізовані додатки

Децентралізовані додатки

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

Децентралізовані додатки СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

Децентралізовані додатки (dApps) – це додатки або програми, які базуються на технології блокчейн і працюють в децентралізованій комп’ютерній системі або P2P-мережі. Їх основними перевагами є відкритий вихідний код і висока стійкість до можливих атак.

Децентралізовані додатки ніколи не припиняють роботу завдяки відсутності центрального сервера, який міг би зупинитися. Дані в них розподілені між вузлами, при цьому всі вузли діють незалежно: якщо один з них зупиниться, інші продовжать роботу в мережі.

Існує кілька децентралізованих баз даних, що використовують цю особливість, наприклад, Interplanetary File System (міжпланетна файлова система), BitTorrent і незалежні таблиці DHT.

Класифікація додатків грунтується на тому, яку модель блокчейна вони використовують. Можна виділити три категорії dApps:

  • Тип I. Такі програми працюють на своєму власному блокчейні. Приклад – платформа Ethereum.
  • Тип II. DApp, які функціонують на основі вже існуючого блокчейна. Це протоколи, що володіють своїм механізмом випуску токенів (Tron, EOS). Приклад dApp типу II – протокол MakerDAO.
  • Тип III. Ці додатки ґрунтуються на протоколах dApp Типу II. Для роботи їм необхідні два компоненти: блокчейн і додаток, що працює на цьому блокчейні. Приклад – додаток Augur.

Для того щоб мати зиск з децентралізованого додатка, розробники розміщують в мережі дефіцитні ресурси і використовують обмежену кількість токенів (так називається внутрішня валюта додатка).

Для роботи з мережею користувачам потрібні такі маркери, тому власники дефіцитних ресурсів стягують з них плату. Наприклад, в мережі Bitcoin власники (Майнер) дефіцитних ресурсів (обчислювальних потужностей) стягують плату за транзакції безпосередньо з користувачів, щоб вони могли користуватися послугами.

Мережа постійно розвивається зростає, число учасників збільшується, але кількість токенів залишається незмінною, що сприяє підвищенню цінності монет.

Особливу роль в роботі dApp грають смарт-контракти – комп’ютерні алгоритми, призначені для укладання і контролю самовиконуваних контрактів в блокчейні. Так, при досягненні певних умов розумний контракт виконує відповідний пункт договору. Наприклад, в обмін на токени користувач може отримати місце для зберігання інформації.

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@