Quality Assurance

Рівні і методи тестування ПЗ

Рівні і методи тестування ПЗ

AVADA-MEDIA

Рівні і методи тестування ПЗ AVADA-MEDIA

Тестування або Quality Assurance (QA) – важливий етап, який проходить будь-який програмний продукт перед релізом. Він визначає якість і рівень готовності програми, наявність помилок і відповідність вимогам клієнта.

В процесі роботи QA-інженери використовують різні технології, методології і рівні тестування ПЗ для перевірки функціональних і не функціональних можливостей продукту. Кожен з них має свою специфіку, відправну точку і завдання.

Методи тестування та налагодження програмного забезпечення

Методологія

Методи тестування та налагодження програмного забезпечення Методологія

Під методологією розуміються різні комбінації ідей, способів і принципів тестування програм, до яких фахівці вдаються під час роботи над проєктом. У деяких випадках, крім експертів, для перевірки ПЗ збирається фокус-група, яка допомагає аналізувати поведінку користувачів і виявляти інтуїтивно незрозумілі функції.

Можна виділити кілька найбільш популярних і ефективних методів тестування програм:

  • Тестування методом чорного ящика

Такий вид перевірки базується на специфікації продукту. При цьому фахівець взаємодіє тільки з зовнішнім інтерфейсом тестованої системи, без доступу до її коду.

Підхід дозволяє переконатися, що всі компоненти програми працюють коректно і вихідні дані залишаються узгодженими після внесення змін і додати новий код.

В першу чергу перевірці підлягають:

  • функціональні і нефункціональні можливості;
  • дизайн та верстка проєкту;
  • компоненти системи, які не потребують знання її внутрішнього устрою.

Метою методу є пошук помилок в наступних категоріях:

  • чи виконує ПЗ всі необхідні функції, а також чи відповідає вимогам клієнта і документації;
  • проблеми в структурі даних;
  • помилки інтерфейсу і витоку пам’яті;
  • низька продуктивність системи / помилки при її роботі.

Тестування методом білого ящика

Технологія передбачає перевірку, при якій QA-інженер має доступ до коду системи, а також повне уявлення про пристрій, внутрішню структуру і спосіб реалізації продукту. Таке тестування грунтується на аналізі системи і її компонентів, відповідно до яких підбираються тест-кейси.

Перевірка може проводитися на початкових етапах, тому тестувальників не обов’язково чекати остаточної розробки призначеного для користувача інтерфейсу.

Тестування методом сірого ящика

Технологія полягає в комбінуванні двох підходів – методів чорного і білого ящика. QA-фахівця частково відомо внутрішній устрій ПЗ для написання максимально ефективних тестів, але перевірка при цьому проводиться з позиції споживача, тобто за допомогою техніки чорного ящика.

Саме ця технологія дозволяє втілювати найскладніші тестові сценарії на базі відомих алгоритмів.

Методам налагодження програмного забезпечення приділяється окрема увага, оскільки саме від них залежить якість роботи кінцевого продукту і наявність помилок у його роботі.

Рівні тестування програмного забезпечення

Стадії тестування

Рівні тестування програмного забезпечення Стадії тестування

Контроль якості складається із заходів щодо планування, розробки тестів, виконання перевірки, а також аналізу отриманих результатів.

Незалежно від особливостей і завдань продукту, він проходить кілька стадій або рівнів тестування ПЗ, а саме: модульне, інтеграційне, системне і приймальне.

  • Модульне тестування

Технологія полягає в перевірці окремих компонентів програми, наприклад, ізольованих функцій і класів. При проведенні базових модульних тестів впроваджуються unittest і doctest, для високорівневих перевірок – pytest.

Для того щоб QA-інженери могли зрозуміти, чи не призводять внесені зміни до нових помилок і регресії в уже перевірених частинах коду, для кожної функції або методу пишуться свої тести. Крім того, цей підхід допомагає ефективно виявити і усунути нові проблеми.

  • Інтеграційне тестування

На відміну від модульного тестування, яке застосовується для пошуку помилок в окремих функціях, інтеграційне тестування націлене на перевірку системи в цілому. Саме тому обидві технології використовуються послідовно: перевірені на попередньому етапі компоненти групуються і оцінюються згідно з планом.

Як інструменти автоматизації зазвичай застосовуються системи для безперервної інтеграції (Continuous Integration System).

  • Системне тестування

Перевірці підлягають функціональні і нефункціональні вимоги до програмного забезпечення. На цьому етапі виявляються: нераціональне використання ресурсів, відсутність певних функцій, некоректні комбінації даних, несумісність з оточенням і т. д.

Такий вид перевірки може здійснюватися на базі:

  • вимог: для перевірки кожної вимоги пишуться окремі тестові випадки;
  • випадків використання: тести розробляються на основі уявлень про способи використання продукту.

 

  • Приймальне тестування

Фінальний етап, на якому увага фахівців фокусується на готовності системи в цілому. Простіше кажучи, перевіряється придатність програми до експлуатації користувачами.

Переваги тестування програмного забезпечення в компанії AVADA MEDIA

AVADA-MEDIA

Переваги тестування програмного забезпечення в компанії AVADA MEDIA AVADA-MEDIA

Фахівці компанії AVADA MEDIA займаються професійною розробкою і тестуванням програмних продуктів для бізнесу. Наша команда використовує перевірені технології та інструменти, що дозволяють успішно реалізовувати проєкти будь-якої складності.

Наші QA-інженери використовують такі методології тестування ПЗ:

  • Каскадна модель, що припускає послідовний порядок виконання завдань. Вона економічно ефективна і найбільш проста у використанні, в порівнянні з іншими техніками тестування програмного забезпечення.
  • V-модель (верифікації та валідації), яка також має пряму послідовність кроків, але впроваджується паралельно з розробкою програмного продукту, що дозволяє заощадити час і уникнути помилок на пізніх стадіях створення ПЗ.
  • Інкрементна модель – методологія, що включає кілька циклів: дизайн і розробка, тестування і реалізація. Основна перевага моделі полягає в тому, що вона дозволяє одночасно розробляти кілька версій продукту.
  • Спіральна модель – також складається з циклів (планування, аналіз ризиків, розробка, оцінка). По завершенню одного циклу тут же запускається наступний, тому процес тестування починається ще на етапі планування і завершується незадовго до релізу.
  • Agile-модель, орієнтована на динамічне формування вимог і інтерактивну розробку. QA-фахівці мають можливість швидко реагувати на зміни замість довгострокового планування.

Команда AVADA MEDIA проводить повний цикл тестування ПЗ і використовує надійні інструменти автоматизації, які забезпечують високу якість і стабільну роботу готового програмного продукту.

Останні роботи

Створюємо дивовижні проєкти

Останні роботи

Кращим підтвердженням нашої кваліфікації та професіоналізму є історії успіху наших клієнтів і відмінності в їх бізнесі до і після співпраці з нами.

Наші клієнти

Що про нас кажуть

Наші клієнти Що про нас кажуть

Успішні проєкти створюються тільки командою

Наша команда

Успішні проєкти
створюються тільки командою Наша команда

(Ru) Photo 11
(Ru) Photo 10
Photo 9
Photo 8
Photo 7
Photo 6
Photo 5
Photo 4
Photo 3
Photo 2
Photo 1
(Ru) Photo 12

Зв'яжіться з експертами

З'явилися питання?

Зв'яжіться з експертами З'явилися питання?

+
@
Згода на обробку персональних даних

Користувач, оформляючи заявку на сайті https://avada-media.ua/ (далі – Сайт), погоджується з умовами цієї Згоди на обробку персональних даних (далі – Згода) відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. Прийняттям (акцептом) оферти Згоди є відправка заявки з Сайту або замовлення у Оператора за телефонами Сайту.

Користувач дає свою згоду на обробку своїх персональних даних з наступними умовами:

  1. Дане Згода дається на обробку персональних даних як без, так і з використанням засобів автоматизації. </ Li>
  2. Згода поширюється на наступну інформацію: ПІБ, телефон, електронна пошта. </ Li>
  3. Згода на обробку персональних даних дається з метою надання Користувачу відповіді на заявку, подальшого укладення та виконання зобов’язань за договорами, здійснення клієнтської підтримки, інформування про послуги, які, на думку Оператора, можуть представляти інтерес для Користувача, проведення опитувань і маркетингових досліджень . </ li>
  4. Користувач, надає Оператору право здійснювати наступні дії (операції) з персональними даними: збір, запис, систематизація, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), використання, знеособлення, блокування, видалення і знищення, передача третім особам, з згоди суб’єкта персональних даних і дотриманням заходів, що забезпечують захист персональних даних від несанкціонованого доступу. </ li>
  5. Персональні дані обробляються Оператором до завершення всіх необхідних процедур. Також обробка може бути припинена за запитом Користувача на електронну пошту: info@avada-media.com.ua </ li>
  6. Користувач підтверджує, що, даючи Згода, він діє вільно, своєю волею і в своєму інтересі. </ Li>
  7. Справжнє Згода діє безстроково до моменту припинення обробки персональних даних з підстав, зазначених у п.5 даного документа. </ Li>
    </ Ol>
Долучайтеся до нас

Надіслати резюме

+
@
Файли cookies
Будь ласка, дозвольте використання cookies для більш ефективної роботи з сайтом